Blog mengenai resepi viral yang menjadi kegilaan ramai orang.

Resepi Cream Caramel Mudah Tanpa Susu

Resepi cream caramel mudah tanpa susu ini cara membuatnya agak lain sedikit dari caramel lain sebab menggunakan santan dan biskut jagung. Kalau tiada susu di dapur, boleh try resepi ini sebab memang tak menggunakan susu. Yang penting sedap! =D

 

Resepi puding karamel mudah

 

Bahan-Bahan

 

1) 4 Sudu besar gula
2) 4 Sudu besar air
3) 3 Biji telur
4) 1 sudu kecil esen vanila
5) Setengah kotak santan kara kecil
6) 6 Keping biskut Jagung
7) 3 sudu besar gula
8) 1 cawan air

Cara-caranya

 

1. 4 sudu besar gula + 4 sudu besar air (masak atas dapur sampai keperangan). Jgn kacau. Dah agak-agak perang terus tuang dlm acuan saiz 5". Jgn biar lama dalam kuali nanti hangus.

2. 3 biji telur + 1 sudu kecik esen vanila + setengah kotak santan kara (kecik). Masuk dlm mangkuk, kacau-kacau manja.

3. 6 keping biskut jagung + 3 sudu besar gula + 1 cawan air. Masuk dalam blender, blend sampai hancur. Campurkan dalam adunan telur + santan tadi. Kacau.

4. Masuk adunan tadi dalam loyang caramel. Pastikan caramel dah keras. Kukus lebih kurang 25-30 min api besar. Tekan sikit tengah-tengah adunan pakai garfu. Bila dah pejal, boleh angkat. Dah siap sejukkan dulu baru terbalikkan atas pinggan.

5. Cream caramel ni rase dia lemak sikit sebab pakai santan. Lagi pejal sebab kita letak biskut jagung. Nak buat banyak sikit, gandakan je adunan. Kalau pakai loyang besar nipis la kejadiannya. Pakai loyang kecik baru dapat tebal.

 

Selamat mencuba.

 

Resepi oleh Hazwani Hamdan.

Back To Top