Hi semua
Resepi Roti Kerca + Kuah Roti Kerca ini diambil dari Youtube Dato' Siti Nurhaliza. Suka tengok video Dato’ memasak di dapur. Tengah syok memasak tiba-tiba beliau menyanyi. Terhibur pulak >.<
Jom kita tengok cara memasak roti kerca & kuah roti kerca.
Bahan-Bahan Roti Kerca
1. Tepung Gandum (1/2 kg)
2. Telur 3 biji
3. Air + Sedikit garam
4. Minyak sapi
Cara Penyediaan Roti Kerca
Blend tepung gandum, telur, bersama sedikit air dan garam secukup rasa. Kena pandai agak supaya sedikit cair. Tidak terlalu pekat. Masukkan minyak sapi kedalam kuali leper. Masukkan bancuhan ke dalam kuali sebesar lempeng. Bila dah masak, angkat dan gulung. Kemudian dipotong serong. Siap!
Bahan-Bahan Kuah Roti Kerca
1. Sedikit minyak
2. Daun kari – 2-3 tangkai
3. Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
4. Bawang merah 10 biji – blend
5. Bawang putih 4 ulas –blend
6. Halia 4 inci –blend
7. Rempah Kari Daging – 3 sudu besar (bancuhkan dengan air)
8. Daging Cincang
9. Kiub Ayam- 1 kiub
10. Santan
11. Tomato Puree – 4 sudu
12. Garam secukup rasa
Cara penyediaan Kuah Roti Kerca
Masukkan sedikit minyak. Tumiskan daun kari, kayu manis, bunga lawang, buah pelaga. Masukkan bahan yang diblend (bawang merah, bawang putih, halia). Kacaukan sehingga naik bau & pecah minyak. Masukkan rempah kari daging sehingga betul-betul masak sampai sedikit kering.
Masukkan daging cincang, kacaukan sehingga daging dan rempah tadi sebati. Masukkan pula kiub ayam. Masukkan santan perahan pertama. Kacaukan dan masukkan pula 4 sudu tomato puree untuk menambah kepekatannya. Masukkan garam secukup rasa. Tambah santan perahan kedua supaya tidak terlalu pekat.
Makan bersama bawang merah goreng dan tabur daun bawang. Untuk resepi yang lebih details, korang boleh tengok di Youtube Dato’ siti di https://www.youtube.com/watch?v=MI2HJVJf7S8.