Blog mengenai resepi viral yang menjadi kegilaan ramai orang.

RESEPI ROTI KERCA + KUAH ROTI KERCA DATO’ SITI NURHALIZA

Hi semua

Resepi Roti Kerca + Kuah Roti Kerca ini diambil dari Youtube Dato' Siti Nurhaliza. Suka tengok video Dato’ memasak di dapur. Tengah syok memasak tiba-tiba beliau menyanyi. Terhibur pulak >.<

Jom kita tengok cara memasak roti kerca & kuah roti kerca.

 

resepi roti kerca dari dato siti

 

Bahan-Bahan Roti Kerca

 

1. Tepung Gandum (1/2 kg)

2. Telur 3 biji

3. Air + Sedikit garam

4. Minyak sapi

 

Cara Penyediaan Roti Kerca

 

Blend tepung gandum, telur, bersama sedikit air dan garam secukup rasa. Kena pandai agak supaya sedikit cair. Tidak terlalu pekat. Masukkan minyak sapi kedalam kuali leper. Masukkan bancuhan ke dalam kuali sebesar lempeng. Bila dah masak, angkat dan gulung. Kemudian dipotong serong. Siap!

 

Bahan-Bahan Kuah Roti Kerca

 

1. Sedikit minyak

2. Daun kari – 2-3 tangkai

3. Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga

4. Bawang merah 10 biji – blend

5. Bawang putih 4 ulas –blend

6. Halia 4 inci –blend

7. Rempah Kari Daging – 3 sudu besar (bancuhkan dengan air)

8. Daging Cincang

9. Kiub Ayam- 1 kiub

10. Santan

11. Tomato Puree – 4 sudu

12. Garam secukup rasa

 

Cara penyediaan Kuah Roti Kerca

 

Masukkan sedikit minyak. Tumiskan daun kari, kayu manis, bunga lawang, buah pelaga. Masukkan bahan yang diblend (bawang merah, bawang putih, halia). Kacaukan sehingga naik bau & pecah minyak. Masukkan rempah kari daging sehingga betul-betul masak sampai sedikit kering.

 

Masukkan daging cincang, kacaukan sehingga daging dan rempah tadi sebati. Masukkan pula kiub ayam. Masukkan santan perahan pertama. Kacaukan dan masukkan pula 4 sudu tomato puree untuk menambah kepekatannya. Masukkan garam secukup rasa. Tambah santan perahan kedua supaya tidak terlalu pekat.

 

Makan bersama bawang merah goreng dan tabur daun bawang. Untuk resepi yang lebih details, korang boleh tengok di Youtube Dato’ siti di https://www.youtube.com/watch?v=MI2HJVJf7S8.

Back To Top