Blog mengenai resepi viral yang menjadi kegilaan ramai orang.

Resepi Soto Yang Mudah Dan Sedap

RESEPI SOTO AYAM YANG SEDAP

 

Assalamualaikum,

Salam perkenalan buat semua. Resepi pertama di blog ini merupakan resepi soto yang mudah dan sedap.
Anda yang gemar makanan berkuah semestinya suka dengar resepi nie. Jom kita cuba!

 

Resipi Kuah Soto
(Resipi untuk 2 liter air/ 6 org makan)

 

Berikut bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat soto.

1) Lengkuas 1 inci
2) Halia 1 inci
3) Bawang merah besar 4 biji (mmg Klau byk lg sdp)
4) bawang putih 1 ulas
5) buah keras 1 biji
*blend semua bahan di atas

6) Ayam potong besar sebab nak carik kan nnti
7) serai 2 batang (ketuk)
8) minyak utk menumis
9) Serbuk sup adabi (kalau sepeket kecik tu guna separuh)
10) Serbuk kurma adabi (guna separuh juga)
11) kiub ayam 1
12) akar daun sup (potong n cuci bersih)
13) air 2 liter/ sejug
*atau kalau taknak guna serbuk sup/kurma guna saja rempah soto. Saya kadang guna rempah soto je boleh dapatkan jenama apa saja. Bahan lain jangan ubah ya. Tetap sama. Tu kuah boleh jadi pekat. Jangan bergantung dengan rempah semata-mata.

 

Cara Penyediaan Soto

1) Tumis bahan blend, serai n akar daun sup sehingga naik bau/betul2 masak/sedikit garing. Supaya bawang semua tak rasa mentah di kuah nanti. Bila masak elok kuah akan jadi wangi.

2) Masukkan serbuk sup dan kurma / rempah soto.

3) Masukkan ayam. Agak-agak air ayam dah hampir kering baru masukkan air.

4) Masukkan kiub ayam, perasakan gula garam. Renehkan sehingga ayam masak elok. Angkat ayam dan toskan (untuk dicarik nanti)

5) Siap!

Resipi Begedil kentang



1) ubi kentang 5/6 biji buang kulit then potong kecil. Rebus.
2)  Lenyekkan. Masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng. Bulat2 kan then leperkan sedikit.
3) Telur 1 biji
4) Lada sulah
5) Garam secukup rasa
*pecahkan telur, masukkan garam dan lada sulah. godek laju supaya bila goreng nnti jadi mcm bersarang.

*cara goreng begedil supaya tak hancur, panaskan minyak agak-agak tenggelam separuh begedil je. Jangan penuh. Panaskan dengan api yang kecil sehingga betul-betul panas. Celup begedil dalam bancuhan telur then goreng. Jangan rajin nak balik-balikkan selagi yang sebelah kena minyak tu tak garing/kekuningan. Dah garing baru balikkan ye. Klau balikkan awal-awal mmg pecah ler.

 

Sekian, terima kasih.
Selamat mencuba!

 

Kredit : Facebook Resepi Selera oleh Fara Lome

Back To Top